sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Pääsiäislauantaina

Ollaan kyllä jo sunnuntain puolella, mutta tapahtumat ovat lauantailta.
Huomasin ilokseni aamulla, kun tulin lenkiltä, että kukkapenkissä kukkivat elämäni ensimmäiset krookukset. Olen laittanut sipulit maahan jo 3-4 vuotta sitten. Aiemmin niistä on tullut vain lehtiä ja olen ajatellutkin ettei niihin kukkia tulekaan, mutta nyt ne yllättivät. Mukava yllätys.


Auto sai suvikumit alleen. S-tytär tuli mukaani, kun niitä vaihdoin ja hänkin halusi opetella ja vaihtoi viimeisen renkaan. Hyvinhän tuo sujui.


Meilläpäin pääsiäislauantain traditioita ovat trullittaminen ja pääsiäiskokon (tai niinkuin täällä sanotaan pääsiäisvalakian) polttaminen. Valakian polttamisen tarkoitus on ollut alunperin noitien ajaminen pois.
Ainuttakaan trullia meillä ei tänä pääsiäisenä käynyt, joten trulleille varatut palkat jäivät nyt meidän nautittavaksi.
Johtuikohan trullittomuus siitä, että me poltettiin valakiaa tänä pääsiäisenä;) Koska pääsiäinen on nyt näin myöhään, oli hyvä siivota pihalta kaikki oksat ja risut valakiaan. Ennen vanhaan valakioissa poltettiin melkein mitä tahansa mm. autonrenkaita ja kilpailtiin siitä kenen valakiasta nousee mustin savu.


Tässä kuvassa näkyy naapurinkin valakia. Näin tuosta meidän pihalta kymmenkunta valakiaa ympäri kylää.
Ehdottomasti pitää myös valakian viereen tehdä pienempi nuotio makkaran paistoa varten ja on se nuotiolla paistettu makkara vain mahdottoman hyvää.


Nyt mennään harrastamaan yösaunomista ja pesemään savun hajut pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti